You are here: Home » Uncategorized » Yoga och sexuell hälsa

Yoga och sexuell hälsa

Yoga kan vara en bra metod för att komma ner i varv, sänka stressnivåerna och även stärka kropp och själ. Helhet och delar förenas i yogan, den står för helheten och kan vara källan till en inre och yttre hälsa för de personer som utövar yogan. För oss människor är också sexualiteten en naturlig källa till njutning, välbefinnande och närhet. Sexualiteten är en naturlig drift, till för att dela med andra eller att njuta av helt på egen hand. Den livsenergi som inryms inom sexualiteten är en del av vår identitet, vår självbild och vårt välbefinnande. Sexualiteten påverkar våra känslor, våra tankar och våra handlingar, vi bär den inom oss livet ut. Hälsan är viktig på flera plan – den psykiska, fysiska och sexuella hälsan är alla viktiga pusselbitar för upplevelsen av ett kvalitativt liv.

Allt mer forskning börjar peka mot att yogans hälsoeffekter är reella. Forskningen kring stress och sexualitet påvisar ett starkt samband mellan minskad sexuellt välbefinnande och höga stressnivåer blodet. Faktum är att stress är den vanligaste faktorn till minskad sexuell lust.

Om det är något som är kopplat specifikt till yogan så är det att den är ett mycket bra sätt för att minska stress, slappna av och finna ro. För en del människor är utseendet en källa till välbefinnande och då kan det förbättras genom ak.se konsultation gällande skönhet, operation och hälsa. En av de yogaformer som möjligen hamnat mest i hetluften är tantrayoga, inte minst på grund av nyhetsrapporteringen gällande tantrafestivalen på Ängsbacka i Värmland och dess effekter på smittspridningen av covid-19. Oftast ses denna tantrayoga som sexualiserande och att det endast handlar om att nå sexuell klimax. I grunden handlar tantrayoga om att närma sig varandra på ett icke sexuellt sätt och lösa upp spänningar, trauman eller stress med hjälp av andningsövningar, beröring, energier och närhet.