Från början var inte yoga menat som en träningsform, utan det var en andlig aktivitet. Det senaste seklet har yogan dock utvecklats till en omåttligt populär träningsform som kommer i många varianter. Asthangayoga, hathayoga, kundaliniyoga, yinyoga, rajayoga, yantratoga, fitnessyoga, zenyoga, poweryoga och bikramyoga är bara några få exempel på alla de olika formerna av yoga. Som nybörjare kan det vara svårt att veta vilken sorts yoga man ska välja då det är lite av en djungel bland alla olika yogaformer. Det du kan börja med är att ställa dig själv några frågor. Vad vill jag ha ut av yogan? Vilken fysik har min kropp i nuläget? Finns det några skador eller någon värk att behöva ta hänsyn till? Ska yogan vara min huvudsakliga träning eller ska den vara ett komplement till min övriga träning?
Om din kropp har en god fysik i övrigt kan till exempel ashtangayoga, poweryoga och bikramyoga passa bra. Asthangayogan är en av de mer fysiska yogaformerna, och ur den har poweryogan utvecklats. Poweryoga är den form av yoga som innehåller mest akrobatik. Den passar dig som redan är något så när vältränad och som ogillar de andliga momenten i yoga. Bikramyoga är också en mycket fysiskt ansträngande yogaform. Den utövas i 40 graders värme under 90-minuterspass och ger dig en bättre kondition, mer styrka och en ökad rörlighet.
Om man har någon skada, värk eller smärta kan yinyoga vara ett lämpligt alternativ. Det är en av de mer meditativa formerna där man jobbar med bindväven – så kallad passiv stretchning. Yinyogan är speciellt bra mot värk och smärta – både kronisk och tillfällig sådan. Kundaliniyoga tillhör också de mer meditativa formerna och passar alla, men framför allt de som vill fokusera på att varva ner och träna mentalt.
När du väl har valt vilken yoga du vill prova så kommer frågan om var, när och med vem du ska utöva den. Kanske känner du att du behöver bli peppad av andra för att komma igång, och då kan ett lärarlett yogapass vara passande. För andra personer kan det passa bättre att träna hemma – ensam eller tillsammans med en kompis eller familjemedlem. Det finns gott om videos med yogapass på YouTube som kan vara användbara. Det finns också många böcker om yoga, om man föredrar att läsa. Kanske vill du ordna dig ett eget litet hemmagym med listor på YouTube, yogamatta, pilatesboll, hantlar eller andra enkla redskap?
Oavsett vilken sorts yoga du väljer att utöva, så är det ett väldigt bra komplement till annan träning. Framför allt är det ett bra komplement till styrketräning då yoga tonar musklerna och ökar din rörlighet – som i sin tur minskar risken för att skada sig vid styrketräning.