You are here: Home » Uncategorized » Yoga

Yoga

Bakgrund

Yoga är en uråldrig metod för att hålla sig i balans och kunna känna ro. Det kommer ursprungligen från Indien och har sedan spridits över världen. Inom yogan finns det grupper av fysiska, mentala och andliga utföranden. Yogans riktiga ursprung har debatterats i många år och många tror att den kan dateras till före Vedicindiska traditioner kom till. Det finns flera olika skolor där man utbildar yoga gurus och håller i kurser där folk kan komma och meditera och finna sinnesro. Det var dock gurus som spred yogan vidare till västvärlden.

På 1980-talet blev yogan en populär fysiskt träning i västvärlden men denna träning betydde mer för hinduerna än bara det fysiska, det var ett sätt för dem att finna ro och meditera för sinnet. Det finns många olika poser när det kommer till just yoga och de allra vanligaste är kanske den bugande hunden (Downward dog) och solhälsningen. Det man ska tänka på när man gör yoga och meditation är att vara i ett rum där det inte finns några störande moment. Sitter du ändå i ett rum där det finns TV och annan teknologi bör du stänga av detta för att inte bli störd. Sätt på lugnande musik och tänk på att andas lugnt och i takt med musiken.

Hälsofördelar med Yoga

Att utföra yoga och meditation har länge varit rekommenderat för den som lever ett stressigt och hektiskt liv. Yoga kan även hjälpa dig att gå ner i vikt om du skulle behöva detta. Det är inte bara stärkande för musklerna utan du kommer kunna slappna av lättare. När du utövar yoga ger det hälsofördelar som att du stärker dina muskler och det skapar en ökad energi som gör att du känner dig piggare och orkar mer. Då yoga innebär att man stärker kroppen ger detta en bra förutsättning för att göra den mer flexibel och rörlig.

Yoga lugnar ner nervsystemet, som spelar stor roll när vi är oroliga och får ångest och panik. Genom att utöva yoga och meditation har man lättare att känna lugn och ro i kroppen. Personligen lider jag av panikångest-attacker och är en orolig själ. Yoga och meditation har hjälp mig att kontrollera mina attacker och jag får allt färre sådana nu för tiden, och jag känner istället ro i kroppen. Att vara avslappnad hjälper även att stärka sinnena och förbättra minnet. I och med att du andas djupt under yogan kan detta faktiskt hjälpa dig att förbättra din lungkapacitet.

Det finns studier som påstår att yoga kan hjälpa mot cancer och hjärtsjukdomar. Tyvärr har dessa studier aldrig visat sig stämma. Det går inte att bota cancer med meditation och yoga men det kan ha en främjande effekt på smärta ifall man har ont.