You are here: Home » Uncategorized » Yoga och artros

Yoga och artros

Yoga är en fantastisk aktivitet för människor i alla åldrar och har den unika egenskapen att den förenar många olika egenskaper. Den handlar naturligtvis om fysisk träning men också om sinnesro, balans och koncentration såväl som kostföring och andning. Du kan utöva yoga på egen hand eller i grupp och kan till och med göra några enkla övningar innan du går upp på morgonen eller under kaffepausen.

Lider du av artros i knä, höft eller axel upplever du förmodligen att din rörelseförmåga har försämrats och att det gör särskilt ont när du varit stilla. Genom att lära dig olika yoga övningar kan du få lättare att komma igång och det finns dessutom tekniker att motarbeta smärta på. Du ska inte behöva bita ihop och kämpa på i onödan när det faktiskt finns en hel del du kan göra för att slippa artrosens stelhet och värk.

Smärtlindring och mjukhet

Det har gjorts vetenskapliga studier om hur yoga kan förbättra livskvaliteten avsevärt för människor som drabbats av artros. Idag vet vi att artros blir bättre genom motion och rörelser men också om patienten äter väl och sover gott. Kroppen är ett helt maskineri som måste smörjas och hållas igång på rätt sätt, och när det kommer till artros kan det jämföras med rost som måste motverkas med olika medel.

En artrosdrabbad människa har ofta särskilt ont på morgonen och upplever det som svårt att komma igång för dagen. Här finns det fantastiska yogaövningar som du kan göra i sängen som värmer och mjukar upp stela leder och som gör det lättare att börja dagen.

Förutom de fysiska övningarna finns det också meditativa metoder inom yoga som är specifikt utformade för att bearbeta och lindra smärta. Ursprungligen är de framarbetade i syfte att komma över den värk som olika kroppspositioner under utövandet kan resultera i, men de kan lika gärna tillämpas på artrossmärta.