You are here: Home » Yoga » Om yoga

Om yoga

 

Yogan har sina rötter i Indien och handlar om filosofi och även fysiska övningar. Det är från början inte avsett som en vanlig träningsform, utan går djupare in i själen och handlar om att finna sig själv och sitt välmående. Från början var den mer avsedd som en slags meditation, men nu för tiden ses det mest som en träningsform även om yoga fortfarande blir en del av en livsstil då det påverkar sinnet på ett mycket positivt sätt.

Populärt på 30-talet

Trots att yogan har florerat i Europa sedan 1800-talet var det först under 30- och 40-talet som det blev allmänt accepterat. Detta på grund av att flera kända personer började utöva yoga, och allt fler reste till indien för att under många år studera yoga och sedan återvända till Europa och dela med sig av kunskaperna. Intresset ökade sedan under 60-talet och den indiska andligheten väckte en stor nyfikenhet hos många. Allt fler valde att utbilda sig till yogalärare vilket tar många år att fullfölja. Vissa hävdar till och med att det aldrig går att bli färdig då det alltid finns mer att hämta och ta till sig från den indiska filosofin.

Den populära hathayogan

Yogaformen de flesta i västvärlden utövar idag kallas för hathayoga, vilket innebär både en spirituell del samt en väldigt fysisk del med olika övningar och ställningar. Hathayogan är populär just för att det fungerar som en träningsform där både styrka och smidighet tränas upp samtidigt som den sedan innehåller avslappning och är bra för själen.

Från 2000-talets början och framåt har yoga konstant expanderat, och idag är det en otroligt populär träningsform. I Sverige finns det anläggningar i nästan varenda stad och de flesta gym erbjuder yogapass med instruktörer. Att yoga är kul och det är lätt att se framsteg i sin egen träning, hur kroppen blir vigare och smidigare med tiden och framförallt starkare. Det finns både enkla yogaställningar och riktigt avancerade ställningar som kräver mycket balans, styrka och träning.

Yoga för sinnet

Då yoga från början är en religiös och andlig filosofi bör man ha stor respekt för den delen när man utövar yoga och det ska inte ses som ett vanligt träningspass. Fokusera mycket på andningen och gå gärna pass med välutbildade instruktörer som har kunskap om vad som händer även inne i kroppen. Efter ett pass ska man känna ett lugn men även en energiboost och en positiv känsla. Därför är det bra att börja dagen med ett yogapass, för att få energi att ta tag i allt som vardagen innehåller. För den som har svårt att varva ner på kvällen är den lugnare avslappningsdelen av yogan att föredra. Genom att lära sig meditationen och de avslappnande rörelserna har många fått bukt med sina sömnproblem en gång för alla.