You are here: Home » Yoga » Yoga för nybörjare

Yoga för nybörjare

 

Det är roligt att yoga och dessutom är det otroligt enkelt att komma igång med det. Det krävs inga förkunskaper eller att kroppen är i form från början, smidigheten och vigheten kommer med tiden. Det går dessutom aldrig att vara för gammal för att yoga, tvärtom är det riktigt bra för att hålla kroppen frisk senare i livet.

Kom igång med yoga

Yoga går att variera och kan utföras både hemma, utomhus eller på gym och anläggningar med professionella instruktörer. Nybörjare rekommenderas att gå ett par gånger eller gärna en hel termin med instruktör för att lära sig alla grunderna ordentligt och få chans till personlig hjälp. Det är viktigt att lära sig andas på rätt sätt och utföra de olika övningarna riktigt så att kroppen stärks och inte tar skada.

Nybörjarkurser hålls med jämna mellanrum både på yogaanläggningar och på vanliga gym. Det som är bra att ta med sig är bekväma träningskläder, en långärmad tröja till avslappningen, vattenflaska och egen yogamatta. Yogamattor finns att köpa billigt för ett par hundralappar, och är värt att investera i för att kunna yoga även hemma. Annars finns det ofta mattor att låna på anläggningen. Hör efter innan du går på första passet.

Börja med yoga hemma

På internet går det att hitta många videor med yoga för nybörjare, och det är helt gratis. Det enda som krävs är en dator, surfplatta eller mobiltelefon och en yogamatta eller annat mjukt underlag. Platsen som krävs är ungefär 1×2 meter. Med andra ord kan även väldigt trångbodda göra yoga hemma utan problem.

Många uppskattar att yoga utomhus när vädret tillåter, då den friska luften och solljuset förstärker den välmående känslan och kroppen renas på ett helt annat sätt. Att yoga utomhus är dessutom helt gratis och går att göra både tillsammans med vänner eller helt ensam. Välj gärna en avskild plats i en vacker och lugn miljö.

Varför ska man börja med yoga?

Den största fördelen med yogan menar de flesta är att man hittar sig själv på djupet. Yoga handlar mycket om andning och inre sinnesfrid, att rensa ut alla dåliga tankar och annat ont från kroppen och lära sig fokusera mer på nuet. Dessutom gör de olika positionerna kroppen både stark och smidig, vilket behövs för att ha en frisk och välmående kropp.