You are here: Home » Yoga » Yogaövningar för magen

Yogaövningar för magen

Yoga kan medföra en rad olika hälsofördelar, som ökad rörlighet, minskad stress och bättre hållning. Ytterligare en fördel med yoga, som kan glädja de som ofta besväras av sin mage, är att den kan bidra till en lugnare mage och en bättre matsmältning. Det är framförallt vissa yogaövningar man ska fokusera på om man vill lugna ner en orolig mage.

En övning som är bra för att få igång blodcirkulationen kring buken, vilket bidrar till matsmältningen, är att sitta på huk. Detta görs genom att man långsamt sätter sig på huk med fötterna brett isär och med tårna pekandes i samma riktning som knäna. Väl i huk ska man sedan pressa isär knäna med hjälp av armbågarna, och knäppa händerna framför sig med handflatorna mot varandra. Ryggslutet ska vara avslappnat. Denna position ska sedan hållas medan man tar 25 lugna andetag.

En annan övning som bidrar till matsmältningen genom att den masserar magens organ är så kallade suficirklar. De går till så att man sitter i skräddarställning med händerna på knäna, och sedan roterar överkroppen i stora cirklar. Medan man gör detta ska huvudet vara så stilla som möjligt i centerpunkten över kroppen – det är med andra ord bara överkroppen som rör på sig.

En övning som passar bra att göra inledningsvis, eller till och med direkt när man vaknar på morgonen, är en övning för att väcka kroppens lymfsystem. Lymfsystemet hjälper till med att forsla bort slaggprodukter och överflödig vätska från kroppen, vilket gör att magen mår bättre. För att utföra övningen ska man ligga på rygg, och sedan sträcka upp armar och ben rakt upp i luften. Från den ställningen ska man sedan rulla med händerna och fötterna åt båda hållen, och vicka på dem fram och tillbaka. Detta kan man göra under några minuter, eller så länge man vill.

Om man märker att yogaövningarna inte medför någon förbättring kan det dock betyda att problemen sitter djupare än så, eller beror på ett allvarligare medicinskt fel. Blir problemen inte bättre bör man därför uppsöka läkare, som kan genomföra en mer grundlig undersökning genom exempelvis endoskopi, för att fastställa en diagnos och en behandling. Det kan du få hjälp med hos bland annat Specialistläkarna Sergel City.