You are here: Home » Yoga » Yogaställningar

Yogaställningar

 

Det finns otroligt många yogaställningar, men några av dem har blivit välkända och dessutom är många enkla att lära sig själv och utföra hemma. Ställningarna är bra för att motverka olika saker så som värk, stelhet eller stress. Välj yogaställningar anpassade efter din egen kropp för en maximal upplevelse.

Vanliga positioner

En av de vanligaste och mest grundläggande ställningarna är Kobran. Man ligger på mage och pressar sedan hela överkroppen upp med armarna raka. Den här ställningen öppnar upp för bättre andning vilket minskar stress. Den tar även bort mensvärk och annat magont.

Den mest igenkända yogaposen är Trädet. Stå på ett ben med den andra foten vinklad inåt, vilandes på det stående benets lår. Handflatorna ska mötas framför överkroppen. Den här ställningen är perfekt för att hitta rätt andning och koppla av, samtidigt som den stärker balansen.

Den sista välkända yogaställningen är Den utökade triangeln. Stå med benen bredbent och luta överkroppen åt ena sidan. Sträck ut armarna och låt ena handen röra vid foten och andra handen sträckas upp mot himlen. Ställningen sträcker ut ryggraden vilket motverkar värk, och öppnar upp höfterna för att “främja matsmältningen. Dessutom blir ben, höfter och fötter starkare.

Lära sig avancerade ställningar

Det finns många guider och yoga tutorials online för att kunna utföra yoga i lugn och ro hemma. Så länge man följer instruktionerna noga och inte har för bråttom in i någon ny ställning går det bra att utföra dem hemma på egen hand. Vill man lära sig mer avancerade ställningar som kräver mycket styrka och balans är det bäst att gå på ett par yogapass med instruktör för att inte riskera några skador eller sträckningar första gången.